ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Θέση Αδένων    Υπόφυση & Υποθάλαμος   Επίφυση    Θυρεοειδούς  & Παραθυρεοειδούς Αδένας

Θυμός    Επινεφρίδια    Πάγκρεας     Ωοθήκες    Όρχεις      Ερωτήσεις Εμπέδωσης

Πολλές από τις πιο βασικές λειτουργίες του σώματος ρυθμίζονται από το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο αποτελείται από οκτώ διαφορετικούς αδένες μέσα σε όλο το σώμα.

 Το ενδοκρινικό σύστημα μ’ ένα συνεχή, και κατά κάποιο τρόπο, ήσυχο ρυθμό πραγματοποιεί τη λειτουργία του, εκκρίνοντας υγρούς χημικούς αγγελιοφόρους, που ονομάζονται ορμόνες.

Οι ορμόνες ρυθμίζουν πολλές σημαντικές οργανικές διαδικασίες και λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής, του μεταβολισμού, κα.

 Ως κύριοι ενδοκρινικοί αδένες, αναφέρονται η υπόφυση, ο θυρεοειδής,οι παραθυρεοειδείς, τα επινεφρίδια και το πάγκρεας, οι ωοθήκες και οι ορχείς.

Στο πάγκρεας, μια ορμόνη αποκαλούμενη ινσουλίνη, παράγεται και εκκρίνεται μέσα στο αίμα. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης ή σακχάρων του αίματος φθάνουν πάρα πολύ υψηλά, το πάγκρεας αυξάνει την παραγωγή  ινσουλίνης.

Οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται μέσα στην ινσουλίνη αναγκάζουν τα κύτταρα του σώματος να «ανοίξουν», επιτρέποντας σε περισσότερη γλυκόζη από το αίμα να εισχωρήσει μέσα στα κύτταρα. Μ’ αυτό τον τρόπο σταθεροποιείται το ποσό γλυκόζης στο αίμα και διατηρείται επαρκή ενέργεια στα κύτταρα.

Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πώς το ενδοκρινικό σύστημα ρυθμίζει διάφορες σημαντικές λειτουργίες του σώματος.