ΤΟ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ

 

Τα έντερα μήκους περίπου 6,5 μέτρων (22 ποδιών) απαρτίζουν το τμήμα της πεπτικής οδού  με το μεγαλύτερο μήκος. 

Στο λεπτό έντερο, είναι ένας σωλήνας  μήκους περίπου 5 μέτρων(17 πόδια), συνδέει το στομάχι με το παχύ έντερο  και αποτελείται από τον δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα, και τον ειλεό

Μέχρι να φθάσει η τροφή στο τέλος του λεπτού εντέρου, όντας αναμεμειγμένη με  πεπτικούς χυμούς, τα μεγάλα θρεπτικά μόρια (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) έχουν διασπαστεί σε μικρότερα. Αυτά, όπως και το νερό,  απορροφώνται μέσα στο αίμα από τις λάχνες, προεκτάσεις του εντερικού τοιχώματος και κατόπιν από τα κύτταρα του σώματος. 

Το παχύ έντερο διαιρείται στο τυφλό, στο κόλον και το ορθό. Υλικά που δεν μπορούν να υποστούν τη διαδικασία της πέψης περνούν μέσα από το  παχύ έντερο, πριν απορριφθούν με τη μορφή κοπράνων από τον πρωκτό.

 Το τυφλό, συνίσταται σε μία μικρού μήκους θήκη, με μία βαλβίδα που ανοίγει για να υποδεχθεί το χυλό από τον ειλεό του λεπτού εντέρου. Τα τοιχώματα που υπάρχουν στο κόλον απορροφούν νερό από τα κόπρανα και διάφορα βακτηρίδια και μειώνουν έτσι τον όγκο των ινών που περιέχουν. Όταν τα κόπρανα φθάνουν στο ορθό προκαλούν την παρόρμηση της αφόδευσης, η οποία ελέγχεται από τη βούληση.