ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Δέρμα      Βλεννώδης Μεμβράνες      Λευκά Αιμοπετάλια       Ερωτήσεις Εμπέδωσης 

 

Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας έχει διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς, που του δίνουν τη δυνατότητα να επιτεθεί και να καταστρέψει ανεπιθύμητους και ενδεχομένως επιβλαβείς μικροσκοπικούς εισβολείς.  

Η πρώτη αμυντική γραμμή υπεράσπισης του οργανισμού επιτυγχάνεται μέσω του δέρματος και της επένδυσης των οργάνων, τα οποία επικοινωνούν με το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτά περιέχουν χημικές ουσίες που απομακρύνουν και διασπούν τους ανεπιθύμητους οργανισμούς.  

Στην περίπτωση που κάποιος οργανισμός καταφέρει κατά κάποιο τρόπο να διαφύγει από το αμυνόμενο στρώμα του δέρματος, το ανοσοποιητικό σύστημά σας τότε κινητοποιεί έναν πλήθος άλλων μηχανισμών υπεράσπισης.  

Μερικά κύτταρα περιβάλλουν τους οργανισμούς ενώ άλλα κύτταρα, συνήθως λευκά κύτταρα αίματος αποκαλούμενα ουδετερόφιλα , αφήνουν τα αγγεία του αίματος και εισχωρούν στην περιοχή του τραυματισμού ή της μόλυνσης.

Τώρα, άλλα κύτταρα που καταστρέφουν βακτηριακούς οργανισμούς., αποκαλούμενα  μακροφάγα, ταξιδεύουν στην τραυματισμένη περιοχή.  

Επεκτείνουν τα «πλοκάμια» τους, τα οποία προσεγγίζουν και παγιδεύουν τον οργανισμό που εισβάλλει. Το μακροφάγο έπειτα με ισχυρές χημικές ουσίες καταστρέφει το μικρόβιο ή το απορροφάει ολόκληρο. Τα μακρόφαγα, τα ουδετερόφυλα και το δέρμα, μαζί με άλλα συστατικά ανοσοποιητικής δράσης, όπως τα αντισώματα, παρέχουν μια πολύπλευρη υπεράσπιση και προστασία ενάντια σε μολύνσεις.