ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

satellite animation

Η Αφρική είναι η τρίτη σε έκταση ήπειρος της γης. Με έκταση 31.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην τροπική ζώνη. Είναι η ήπειρος των μεγάλων ερήμων, των τροπικών χωρών και της μαύρης φυλής.

 Ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε τα τελευταία 25 χρόνια και έχει φτάσει σήμερα τα 555 εκατομμύρια κατοίκους. Αποτελείται από 1000 περίπου εθνικές ομάδες που έχουν διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, διαφορετικά ήθη και έθιμα και διαφορετικό πολιτισμό. Το 80% περίπου των κατοίκων της ανήκουν στη μαύρη φυλή.

Η Αφρική στο παγκόσμιο χάρτη βρίσκεται στα νότια της Ευρώπη και στα νοτιοδυτικά της Ασίας. Βρέχεται βόρεια από την Μεσόγειο θάλασσα, ανατολικά από την Ερυθρά θάλασσα και τον Ινδικό ωκεανό και δυτικά από τον Ατλαντικό ωκεανό.

Στις πιο άγονες περιοχές της Αφρικής, η οικονομία βασιζόταν και βασίζεται ακόμη στο κυνήγι. Η γεωργική καλλιέργεια ήταν και είναι ανύπαρκτη, γίνεται όμως συνήθως κάποιο περιορισμένης έκτασης εμπόριο με γειτονικούς λαούς. Σήμερα, οι ιθαγενείς που αποζούν από το κυνήγι έχουν περιοριστεί σε δυσπρόσιτες περιοχές και βρίσκονται μόνο στη Νοτιοδυτική Αφρική (Βουσμάνοι) και στα δάση του Κονγκό (Πυγμαίοι). 

Ο βασικός τρόπος ζωής ήταν από παράδοση η κτηνοτροφία, κυρίως στις μισοάγονες παρυφές της Σαχάρας (βοοειδή, αιγοπρόβατα). Πολύ διαδεδομένα ζώα είναι οι καμήλες και τα άλογα στις άγονες περιοχές. Οι χοίροι απαντούν σε λίγες περιοχές, ενώ οι σκύλοι και τα πουλερικά είναι άφθονα σε όλη την ήπειρο.

Η παραδοσιακή οικονομία ενός ποσοστού που φθάνει τα 90% του πληθυσμού βασίζεται στη γεωργία (συνήθως μαζί με την κτηνοτροφία και το κυνήγι) και στην καλλιέργεια αυτόχθονων και εισαχθέντων δέντρων και φυτών. Οι μέθοδοι καλλιέργειας ποικίλλουν πολύ, ανάλογα με τις περιοχές.

Η κατανομή του πληθυσμού παρουσιάζει μεγάλη ανισότητα. Ορισμένες περιοχές είναι πολύ πυκνοκατοικημένες, ενώ άλλες είναι πολύ αραιοκατοικημένες. Από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι η Μεσογειακή παράλια ζώνη, μεγάλο μέρος των κρατών της Δυτικής Αφρικής, οι περιοχές των Μεγάλων Λιμνών και οι ορεινές περιοχές της Ανατολικής Αφρικής, ενώ η Σαχάρα, η Καλαχάρι και τα πυκνά δάση του Κονγκό είναι αραιοκατοικημένες περιοχές, πολλές χωρίς καν μόνιμο πληθυσμό.    

     

 

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ